Vedno rabi bit vse roza

Kulturna ali glasbena novica

NIKA TOMAŽIČ: NE RABI BIT VSE VEDNO GAS

Pozdravljeni v današnjem Kulturnem obzorniku, v katerem bomo razpravljali o razstavi Ne rabi bit vedno vse gas mlade vizualne umetnice Nike Tomažič, ki se je odprla 9. januarja v galeriji DobraVaga. Kuratorka razstave pa je bila Urška Kleindienst.

Izjava

Ko stopimo v prostor, na svoji desni in levi opazimo naslikane oblake, okoli njih pa so na vrvicah privezani baloni,  oblikovani v različne abstraktne oblike. Na steni pred nami so majhne steklene slike v urejenem vrstnem redu, tako da se začnejo in končajo z motivom risalnih žebljičkov.

Avtorica je želela kot glavni motiv razstave prikazati naivno otroškost. Tako so pred nami naslikane »otroške risbe«, od oblakov, kakršne rišemo kot otroci, pa do vse bolj dovršenih češenj in delfinov.

Kljub temu, da se podobe na prvi pogled lahko zdijo enostavne, se je Tomažič prvikrat odločila za tehniko poslikave na steklo.

Izjava

Avtoričina uporaba stekla razmeji njegov prvotni materialni pomen in mu doda novo simbolno dimenzijo.

Izjava

Za razliko od slik, visečih na otroških zapestnicah, pa naslikani oblaki na steni, kjer še vidimo ostanke skic, nekako nasprotujejo dovršenosti, ki jo vidimo na steklu. 

Izjava

Otroška domišljija razstave ne pozna meja. Zdi se, kot da je edina ovira umetniškega dela premajhnost razstavnega prostora. Toda umetnica je svojo motivno široko razstavo premišljeno umestila med štiri stene, hkrati pa se je tudi uspešno izognila težnji, da bi zapolnila celoten prostor, čemur pritrjuje Kleindienst. 

Izjava

Avtorica z na prvi pogled naivno motiviko razstave problematizira stereotip, da mora vsaka umetnost zmeraj imeti globlji pomen in da nikoli ne more biti zadostna samo s tem, kar je. Pravi, da s svojo umetnostjo želi izraziti upor in dokazuje, da umetnosti ni treba biti vedno polni pomenov. 

Izjava

Včasih lahko izhaja iz nečesa povsem plitkega, kot je v njenem primeru denimo ljubezen do roza barve.

Izjava

Tomažič sicer govori tudi o tem, da se boji intuitivnosti, ki pa jo je v tem projektu zajela z veliko žlico. Ravno zaradi tega se je tudi odločila za takšen naslov razstave. Ne rabi bit vedno vse gas nas tako nagovarja k temu, da naj se ne bojimo, če ne ugajamo vsem normam današnje družbe. 

Izjava

»Five year old girl on steroids« je estetika razstave, kot jo opiše Tomažič. S tem v nas gotovo prebudi spomine na otroštvo. Vendar pa avtorica ne želi le tega.

Izjava

Nemudoma se oblecite v roza barvo in odhitite do DobreVage, kjer vas čakajo delfin in baloni vse do 3. februarja. 

*

Risalne žebljičke je štela vajenka Tia, pomagala ji je Brina.

*

Fotografija: osebni arhiv 

Institucije: 
Kraj dogajanja: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness